Ilmasto tulevien vaalien pääteemaksi.

Tällä viikolla maailman valtiot kokoontuvat Etelä-Koreaan käsittelemään 20 sivuista pakettia, joka on koostettu yli kuudesta tuhannesta eri tieteellisestä tutkimuksesta. Tuo paketti on täynnä tietoa siitä mitä me ihmiskuntana voimme tehdä, jotta planeetan lämpeneminen pidetään alle 1,5 asteen.

Jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pitää alle tuon 1,5 asteen, vuosittaiset hiilidioksidipäästöt eivät saa kohota vuoden 2020 jälkeen. Hiilineutraalina koko ihmiskunnan pitää olla vuoteen 2050 mennessä.

Tällä hetkellä lämpeneminen on noin yhdessä asteessa, tuhoisat hirmumyrskyt ovat tuhonneet yhteisöjä ympäri maailman. Ruoantuotanto on vaikeampaa vuosi vuodelta. Suomessa viime vuoden kasvukausi oli kylmä ja märkä ja tänä vuonna taas todella kuiva ja kuuma. Me emme edes pysty kovin hyvin ennustamaan millainen maapallomme on jos jatkamme nykyistä linjaa.

Nyky-ihmiskunnan suurin haaste vaatii ennennäkemätöntä globaalia yhteistyötä sekä nykyisten rakenteiden rohkeaa muokkaamista. Meidän pitää yksilöinä tehdä kestäviä ratkaisuja elämäntapoihimme, mutta vieläkin voimakkaamin täytyy painottaa järjestelmän muuttamista kohti kestävämpää yhteiskuntaa.

Ilmaston on oltava tulevien vaalien pääteema. Ei ainoastaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa, vaan myös tulevissa eurovaaleissa. Tulevat sukupolvemme tulevat muistamaan meidät joko sukupolvena, joka ei tehnyt mitään uhan edessä. Tai sitten sukupolvena, joka turvasi heille siedettävät olosuhteet planeetallamme. Vaikka Suomi on pieni valtio ja päästömme globaalisti ovat marginaaliset, me pystymme silti näyttämään esimerkkiä muille valtioille.

Suomen tulevalla hallituksella on ilmastopolitiikan lisäksi edessä erittäin tärkeä kausi. Sosiaali- ja terveysuudistuksen sekä maakuntauudistuksen valmiiksi saattaminen ja lisäksi sosiaaliturvan uudistamisen aloittaminen ovat molemmat varsin merkittäviä ja tärkeitä uudistuksia. Lisäksi työvoimapolitiikan suunta on muutettava aidosti työläisiä sekä työttömiä palvelevaksi.

iikka