Mahdoton tehtävä väärillä työkaluilla

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että elät Monty Python sketsissä? Aloin miettimään omia valintojani, joita olen tehnyt ekologisemman ja eettisemmän elämisen puolesta. Onko minun valinnoillani oikeasti yhtään mitään merkitystä? Onko yhden ihmisen vaikutus maapallon hyvinvoinnin puolesta vähän sama kuin, että menisin kaatamaan silakalla metsän mahtavimman puun matalaksi.

Viime vuosikymmenien aikana yksilöt ovat alkaneet tekemään isoja valintoja ekologisemman elämän suhteen, samalla suuryrityksien hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan vain 100 yritystä olivat vastuussa 71% maailman hiilidioksidipäästöistä. Onko esimerkiksi yksilön tekemällä ratkaisulla vegaanisuuden puolesta yhtään mitään merkitystä?

Vastaus on kyllä. Oxfordin yliopiston tutkijan Joseph Pooren tutkimuksen mukaan vegaanisella ruokavaliolla on positiivisempi vaikutus maapallon hyvinvointiin, kuin esimerkiksi sähköauton hankkimisella tai lentojen vähentämisellä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että vegaanina saat lentää juuri niin paljon kuin haluat. Tuon kaltainen ajattelu on tyypillistä ihmiselle, voin tehdä haitallisen asian X, koska teen hyödyllisen asian Y. Yksilön valinnoilla on merkitystä, tuskin meillä olisi esimerkiksi vegaanisia pikaruokia niin paljoa tarjolla, jollei tunnetut yksilöt kuten esimerkiksi Suvi Auvinen olisi tehnyt uraauurtavaa työtä veganismin eteen. Ehkä konkreettisin asia, mitä me yksilöt voimme tehdä on muuttaa kulutustottumuksiamme. Meidän ei tarvitse ryhtyä vegaaneiksi välittömästi, en itse sitä suosittelisi ihmiselle joka haluaisi kokeilla vaan suosittelisin ensin jättämään haitallisimmat eläinperäiset tuotteet, kuten naudanlihan pois. Siitä pitkäjänteisesti pikkuhiljaa suosittelisin vähentämään ja löytämään tasapainoisen vaihtoehdon. Onhan ihan mahdollista, ettei hänelle terveyssyistä sovi täysin vegaaninen ruokavalio. Esimerkiksi Dalai Lama syö pieniä määriä lihaa, koska hänen lääkärit suosittelivat sitä hänelle terveyssyistä.

On itsestään selvää, että tarvitsemme yksilöitä jotka vähentävät kulutusta ja painottavat ympäristöystävällisimpiin ratkaisuihin. Suuremman vastuun asettaisin kuitenkin "seuraavalle asteelle"; politiikalle, joka ohjaa suuryrityksiä toteuttamaan kestävämpää yritystoimintaa, innovoimaan ekologisempia ja kustannustehokkaampia vaihtoehtoja meille yksilöille. Yksi vaihtoehto Suomessa esimerkiksi on ohjata yritystukia pois epäekologisilta aloilta kestävämpiin aloihin. Tarvitsemme samankaltaista pitkäjänteistä työtä myös sen eteen, ettei globaalisti kannusteta epäekologisia suuryrityksiä jatkamaan vanhaan malliin. Suuryritykset ovat tietysti jo vuosikymmeniä harjoittaneet heille siunattua mahdollisuutta toteuttaa bisnesmallejaan, tämän johdosta esimerkiksi näillä 100 yrityksellä on niin järkyttävän suuri valta ja rahamäärä lobata omaa agendaansa heikoille päätöksen tekijöille. Suomessa esimerkiksi viime vuonna keskusteltiin avoimesta lobbausrekisteristä, joka loisi läpinäkyvyyttä päätöksentekoon. Valitettavasti kansalaisaloite lobbausrekisterin puolesta ei kerännyt tarpeeksi allekirjoituksia.

Mikäli kustannustehokasta ja toimivaa julkista liikennettä tai laadukkaita pyöräilyteitä ei ole saatavilla, ihmiset kulkevat töihin autoilla. Mikäli kaupan hyllyiltä ei löydy maukkaita ja ravinnerikkaita vegaanisia pikaruokia, ihmiset kuluttavat sitä samaa vanhaa epäekologista vaihtoehtoa. Hyviä uutisia onneksi on se, että politiikkaa on miltein mahdoton tehdä nykyään ilman konkreettista kantaa ilmastoasioihin. Valitettavasti joillain tahoilla lobbauksen vaikutus painaa enemmän kuin oman myötätunnon vaikutus ilmastokysymyksiin.

Olemme ihmiskuntana tienneet jo vuosikymmeniä maapallon tilanteen heikkenevän. Tutkijat ovat sanoneet pitkään, että ihmiskunta kyllä löytää keinon. Viisaat ihmiset olivat oikeassa, sillä tutkimus toisensa jälkeen osoittaa yhden vastauksista ilmasto-ongelmiin. Se vastaus on veganismi. Silakalla puun kaataminen on lähes mahdotonta, ellei jopa mahdotontakin. Eikö järkevintä olisi käyttää tehokkainta työkalua tehtävän suorittamiseen?