Rauha, myötätunto ja ymmärrys ovat toimintaa.

En tiennyt vuoden 1918 tapahtumista kovinkaan paljon, ennenkuin lähdin aktiivisesti mukaan Vasemmistoliiton toimintaan. Muistan, että niistä tapahtumista puhuttiin koulussa. Muistan ne myöhäiset mökki-illat, kun kuulin pieniä tiedon murusia niistä traagisista tapahtumista, jotka asettivat kansalaiset toisiaan vastaan.

Nykyihmisellä on käytössään enemmän tietoa, kuin koskaan aikaisemmin. Sillä laitteella jota pidät kädessäsi juuri nyt on pääsy käytännössä kaikkeen ihmisen kirjoittamaan tietoon. Yksi asia mitä kaikki tämä meidän ulottuvissa oleva tieto ei mahdollista, on ymmärrys. Aito ymmärrys tulee sinun sisältä, eikä Wikipediasta. Meidän päämme täyttyy tiedosta ja jopa valheellisesta tiedosta, joka ei anna tilaa ymmärrykselle ja myötätunnolle toisiamme kohtaan.

Vuoden 1918 tapahtumista on kulunut nyt sata vuotta ja tieto tämän vuoden traagisista ja epäinhimillisistä asioista on jokaisen meidän tietoisuuden ulottuvissa. Mutta ymmärrämmekö me aidosti, mikä aiheutti tämän voimakkaan vastakkainasettelun? Minusta tuntuu, että me emme ymmärrä. Vuonna 2018 eriarvoisuuden kuilu jatkaa kasvamistaan. Suomessa ja koko maailmassa varallisuuserot kasvavat vuosi vuodelta. Inhimillisiä tunteita, vihaa ja pelkoa käytetään röyhkeästi hyväksi. Vihaa ja pelkoa ytimessään pitävät natsit marssivat jälleen kaduillamme. Hyvinvointivaltion kaduille ei kuulu natsit, rasistit tai ketkään jotka haluavat rajoittaa rakkautta ja muiden ihmisten olemassaoloa. Yhteiskuntamme on epäonnistunut, sillä olemme antaneet heidän kaapata isänmaallisuuden merkityksen.

Mikään asia ei ole pysyvää vaan kaiken eteen on tehtävä työtä. Aikaisemmat sukupolvet ovat rakentaneet hyvinvointivaltion meidän tulevaisuuttamme varten. Tämä hyvinvointivaltion rakentaminen on ollut pitkän työn takana, mutta sen romuttaminen käy helposti.

Rauha, myötätunto ja ymmärrys eivät ole passiivisia asioita. Ne vaativat aktiivisuutta jokaiselta, joka pitää näitä arvoja tärkeänä sydämessään. Sillä viha ja pelko ovat oikoreitti pahuuden läpi toimintaan.

Itsenäinen Suomi, hyvinvointivaltio ja isänmaallisuus ansaitsee hyvyyden puolelleen. Kunnioitetaan tänään jokaista ihmistä, joka on työllään mahdollistanut meille yhden maailman parhaimmista paikoista asua. Kunnioitetaan meidän luontoa, oikeusvaltion periaatetta ja toisiamme.

iikka