VAPPUPUHE: Luopioisten punaisten muistomerkillä 1.5.2019

Hyvät toverit ja ystävät,

Tänään muistamme ja kunnioitamme vakaumuksensa puolesta kaatuneita. Tänään olemme kiitollisia nykyhetkestämme, joka ei ole itsestäänselvyys. Kuten aikaisempinakin vappuina, tänä vappuna on ilon aihe olla vasemmistolainen. Tänään se konkretisoituu meidän yhteiseen vaalivoittoon sekä toivekkaaseen tulevaisuuteemme. Me jatkamme työtä maailman pelastamisen puolesta. Vasemmisto on ottanut ensiaskeleensa uudella tiellä. Jatketaan yhdessä eteenpäin tällä tiellä, kohti ikuista voittoa!

Read More
Mahdollisuuksien maaseutu

Kuhmalahdelle on palannut päivittäistavarakauppa, tullut uusi menestynyt kesätapahtuma ja nyt myös uusi nuorisotila kylän aktiivisille nuorille. Lisäksi Kuhmalahden kirkonkylän alueelta löytyy päiväkoti, liikuntasali, huoltoasema ja baari, kuntosali, upeaa luontoa, vanhainkoti sekä hieman pidemmän matkan päästä uimaranta ja urheilukenttä. Nämä kaikki ovat Kuhmalahden kirkonkylällä myytävien tonttien läheisyydessä. Ja mahdollisesti uusi koulurakennus vielä lisäksi. Mikä sitten on strategian mukainen mahdollisuuksien maaseutu, jos Kuhmalahti ei tätä ole?

Read More
iikka
Suomeen koko maan kattava vaellusreitti

Laadukas koko Suomen kattava vaellusreitti olisikin symbolisilta arvoiltaan arvostettu lahja Suomelle ja sen luontoa arvostaville ihmisille. Lisäksi koko maan kattava laadukas vaellusreitti olisi oiva vaihtoehto tutustua suomalaiseen kulttuuriin, erilaisiin alueisiin ja toisi palveluita tarvitsevia asiakkaita haja-asutusalueille ja sitä kautta lisäisi alueiden taloudellista tuottavuutta, luontoarvoja arvostaen.

Read More
Oikeus osaamiseen, kaikille.

Koulutus on avainasemassa kun olemme siirtymässä elämään, jossa kestävä hyvinvointi on keskiössä. Koulutuksen merkitystä korostaa työelämän voimakas murroskausi, joka muuttaa työelämää tavoilla, joita emme voi täysin ennustaa. Oppimisen ja kriittisen ajattelun taitoja vaaditaan, jotta selviämme yhteisönä näistä muutoksista. .

Tulevaisuudessa luovien alojen työt tulevat todennäköisesti olemaan muutenkin merkityksellisessä asemassa kuin luomassa hyvinvointia ja kulttuuria. Luovuus, kulttuuri ja taide eivät ainoastaan ole avaimia kriittiseen ajatteluun ja nykytilanteen haastamiseen, vaan auttavat hahmottamaan tietämutta ovat myös luomassa tietä parempaan tulevaisuuteen. Taide vaatii tunteiden käsittelyä, syvällistä ajattelua ja luovuuden vapautta. Näitä taitoja jokaisen meistä täytyy kehittää, kun olemme astumassa kohti tulevaisuutta, josta emme vielä tiedä juuri mitään.

Read More
iikka
Onnellisen Suomen mittarit

Köyhyys ei johdu luonteen puutteesta. Tosiasiassa köyhyys johtuu ainoastaan rahan puutteesta. Olemme rakentaneet järjestelmän, joka vaatii osallisiltaan rahaa elämiseen. Järjestelmän on vastattava tähän tarpeeseen. Oikeudenmukaisella politiikalla ja arvovalinnoilla köyhyyttä ja sen tuomaa inhimillistä kärsimystä voidaan vähentää tehokkaasti.

Read More
iikka
Muutos käsissämme

Ilmastonmuutos saattaa herättää toivottomuutta, josta yleisin seuraus on koko ongelman kieltäminen. Tämä on inhimillistä, mutta se estää meitä toimimasta kestävämmän yhteiskunnan ja arjen puolesta. Se estää meitä muuttamasta arkeamme kestävämmäksi. Ilmastonmuutoksen hillintä ja yhteiskuntamme järjestelmän muuttaminen on täysin mahdollista. Konkreettisia tavoitteita on lukuisia erilaisia, niin globaaleille yhteisöille, valtioille, kunnille, yrityksille ja yksilöille.

Read More
Muutos ilmastolle

Nykyaikaisen järjestelmän epäonnistumisen esimerkkejä näkyy kaikkialla. Vakavimpia niistä on maapallon hyvinvoinnin romahtaminen kulutuksen ihannoinnin ja rajattoman saastuttamisen toimesta. Lisäksi varallisuus pakkautuu jatkuvasti pienemmälle joukolle ihmisiä, myös Suomessa, vaikka sen tasaisempi jakautuminen mahdollistaisi sekä köyhyyden että ilmastonmuutoksen torjumisen.

Tiedeyhteisöt ovat vuosikymmeniä varoittaneet tästä uhasta ja tarjonneet ratkaisuja. Tavoitteenamme on oltava järjestelmä, jonka päästöt ovat maksimissaan neutraalit. Ideaali on tietysti järjestelmä, jonka päästöt ovat negatiiviset. Koko maailma odottaa tällä hetkellä vastausta kysymykseen; Kuinka rakennetaan sosiaalisesti ja ilmaston kannalta kestävä yhteiskunta?

Suomella on kaikki mahdollisuudet antaa maailmalle vastaus tähän kysymykseen.

Read More
iikkavaalit2019, ilmastonmuutos
Rauha, myötätunto ja ymmärrys ovat toimintaa.

Vuoden 1918 tapahtumista on kulunut nyt sata vuotta ja tieto tämän vuoden traagisista ja epäinhimillisistä asioista on jokaisen meidän tietoisuuden ulottuvissa. Mutta ymmärrämmekö me aidosti, mikä aiheutti tämän voimakkaan vastakkainasettelun? Minusta tuntuu, että me emme ymmärrä. Vuonna 2018 eriarvoisuuden kuilu jatkaa kasvamistaan. Suomessa ja koko maailmassa varallisuuserot kasvavat vuosi vuodelta. Inhimillisiä tunteita, vihaa ja pelkoa käytetään röyhkeästi hyväksi. Vihaa ja pelkoa ytimessään pitävät natsit marssivat jälleen kaduillamme. Hyvinvointivaltion kaduille ei kuulu natsit, rasistit tai ketkään jotka haluavat rajoittaa rakkautta ja muiden ihmisten olemassaoloa. Yhteiskuntamme on epäonnistunut, sillä olemme antaneet heidän kaapata isänmaallisuuden merkityksen.

Read More
iikka
MIELIPIDEKIRJOITUS: Ilmasto ei odota

Tulevan hallituksen on otettava pääteemaksi ilmastopolitiikan, että voimme turvata siedettävän elinympäristön tuleville sukupolvillemme. Tämä on aito mahdollisuus tehdä politiikkaa, joka katsoo useita hallituskausia eteenpäin. Vain yhdessä voimme näyttää punaista valoa ilmastonmuutokselle. Ilmastoon keskittyminen ei kuitenkaan saa viedä huomiota tärkeiltä uudistuksilta, joiden kynnyksellä Suomi on.

Read More
iikka
Ilmasto tulevien vaalien pääteemaksi.

Ilmaston on oltava tulevien vaalien pääteema. Tulevat sukupolvemme tulevat muistamaan meidät joko sukupolvena, joka ei tehnyt mitään uhan edessä. Tai sitten sukupolvena, joka turvasi heille siedettävät olosuhteet planeetallamme. Vaikka Suomi on pieni valtio ja päästömme globaalisti ovat marginaaliset, me pystymme silti näyttämään esimerkkiä muille valtioille.

Read More
iikka
Mahdoton tehtävä väärillä työkaluilla

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että elät Monty Python sketsissä? Aloin miettimään omia valintojani, joita olen tehnyt ekologisemman ja eettisemmän elämisen puolesta. Onko minun valinnoillani oikeasti yhtään mitään merkitystä? Onko yhden ihmisen vaikutus maapallon hyvinvoinnin puolesta vähän sama kuin, että menisin kaatamaan silakalla metsän mahtavimman puun matalaksi.

Read More
Superäijä uskaltaa tuntea ja näyttää sen.

Kunnon äijä ei rakkaudesta tai surusta puhu, ainakaan selvinpäin. Nielaset äijä nyt sen itkun kurkkuusi ja lähdet töihin, itkeminen on naisten hommaa. Paskapuhetta sanon minä, jos äijämäisyyttä nyt halutaan jollain tavalla mitata niin superäijä on mielestäni äijä joka tuo tunteensa esiin avoimesti. Vuonna 2018 superäijän pitäisi olla sellainen joka kuuntelee kun kaverilla on paha olla, tuomitsematta. Superäijä halaa kaveriaan ja osoittaa läheisyyttä. Superäijä ehdottaa meditaatiota ja luonnossa liikkumista ryyppyreissun sijaan.

Read More